Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Βράχος πέρασε ξυστά από τη γη..


Την ώρα που οι περισσότεροι Έλληνες είχαν τελειώσει με το πέταγμα του χαρταετού το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, ένα διαφορετικό ιπτάμενο αντικείμενο διέσχιζε τον ουρανό χωρίς να γίνει αντιληπτό: ένας διαστημικός βράχος σε μέγεθος 10ώροφου κτιρίου.

Ο αστεροειδής 2009 DD45, με διάμετρο από 21 έως 47 μέτρα, θα μπορούσε να είχε εξαφανίσει μια ολόκληρη μεγαλούπολη αν είχε πέσει στη Γη.

Ο βράχος εκτιμάται μάλιστα ότι ήταν λίγο μεγαλύτερος από τον αστεροειδή ή κομήτη που ισοπέδωσε 2.000 τετραγωνικά χλμ δάσους στην Τουγκούσκα της Σιβηρίας το 1908, αναφέρει το Space.com.

Ο 2009 DD45 βρέθηκε ελάχιστη απόστασή του από τη Γη στις 15.44 ώρα Ελλάδας. Απείχε εκείνη την ώρα μόλις 72.000 χιλιόμετρα, περίπου το ένα πέμπτο της απόστασης Γης-Σελήνης, ή δύο φορές το ύψος ενός μέσου δορυφόρου τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διαστημικός βράχος έγινε αντιληπτός μόλις το Σάββατο από αστρονόμους του Siding Spring Syrvey στην Αυστραλία. Η ανακάλυψη επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα από το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.

Το πλησιέστερο πέρασμα αστεροειδή που έχει γίνει ποτέ αντιληπτό καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2004, όταν ένας βράχος διαμέτρου περίπου 6 μέτρων πέρασε μόλις 6.500 χλμ από τη Γη.


[ΤΑ ΝΕΑ]


1 σχόλιο: