Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Οι χιμπατζιδες μαστορες..

Αρκετά είδη του ζωικού βασιλείου έχουν βρεθεί να χρησιμοποιούν απλά εργαλεία, όπως τα κοράκια που με κλαράκια προσπαθούν να ξετρυπώσουν κάποιο έντομο από την κρυψώνα του.


Όμως μέχρι τώρα κανένα ζώο δεν είχε φτιάξει το δικό του εργαλείο, συναρμολογώντας ξεχωριστά κομμάτια, μετά από την παρακολούθηση του σχετικού εκπαιδευτικού βίντεο. Κανένα, εκτός από τον χιμπατζή, τον θεωρούμενο γενετικά στενότερο συγγενή του ανθρώπου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που απέδειξε ότι τα "ξαδέλφια" μας μπορούν να κάνουν ακόμη κι αυτό - εγείροντας έτσι νέα ερωτήματα για το μέχρι που μπορεί να φτάσει η νοημοσύνη τους.

Η ανακάλυψη, σύμφωνα με το BBC, έγινε από διεθνή ομάδα ερευνητών υπό την Ελίζαμπεθ Πράις και τον καθηγητή Άντριου Γουίτεν του πανεπιστημίου Σεν Άντριους της Σκωτίας. Σε εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Proceedings B" της βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας Επιστημών, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι οι χιμπατζήδες μπορούν να μάθουν από ένα βίντεο, στο οποίο ένας ήδη εκπαιδευμένος χιμπατζής δείχνει πώς να κάνουν κάτι, και μετά να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους.

Στο πείραμα, οι χιμπατζήδες αρχικά κλήθηκαν να πάρουν σταφύλια από ένα κλήμα που δεν έφταναν. Στη συνέχεια παρακολούθησαν ένα βίντεο με δάσκαλο έναν άλλο χιμπατζή που είχε μάθει (από τους επιστήμονες) να ενώνει μικρά ξύλα μεταξύ τους, ώστε να δημιουργεί μια "τσουγκράνα" και μετά να χρησιμοποιεί αυτό το αυτοσχέδιο εργαλείο για να φτάσει την τροφή. Οι χιμπατζήδες-τηλεθεατές, όταν οι επιστήμονες τους έδωσαν ανάλογα ξυλαράκια, μπόρεσαν μια χαρά να αντιγράψουν την όλη διαδικασία και να κάνουν κι εκείνοι κάτι ανάλογο με επιτυχία.

[πηγη]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου