Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Δεύτερη Γη έξω από το ηλιακό μας σύστημα

Σύμφωνα με επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Λα Σίγια στη Χιλή, ένας νέος πλανήτης που ονομάζεται GLIESE 581 E ανακαλύφθηκε έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος μοιάζει με τη Γη και είναι ο μικρότερος πλανήτης που έχει βρεθεί ποτέ. Πρόκειται για έναν πλανήτη που απέχει μόλις 20 έτη φωτός από εμάς, είναι βραχώδης και δύο φορές μεγαλύτερος από τη Γη.

Συνολικά έχουν ανακαλυφθεί 345 πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα, με μέγεθος όσο του Δία ή ακόμα μεγαλύτερο, με τον πρώτο να εντοπίζεται 14 χρόνια πριν. Όλοι αυτοί οι πλανήτες λόγω του μεγέθους τους ονομάστηκαν αέριοι γίγαντες. Ο διευθυντής του Ευγενίδειου Ιδρύματος κ. Διονύσης Σιμόπουλος μάλιστα εκτιμά αφού το το τηλεσκόπιο Κέπλερ κατάφερε να ανακαλύψει αυτό το μικρό πλανήτη, δεν αποκλείεται τα επόμενα 2-3 χρόνια να ανακαλυφθούν και άλλοι πλανήτες στο μέγεθος της Γης.

Το 2007 άλλωστε οι αστρονόμοι είχαν ανακαλύψει ακόμα ένα ουράνιο σώμα, το GLIESE 581 D, που κατατάσσεται στη “Habital zone”, δηλαδή τη ζώνη κατοικισιμότητας στην οποία οι θερμοκρασίες είναι τέτοιες που επιτρέπουν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή και άρα το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί ζωή.

[πηγη]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου