Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Οικονομική Κρίση ... και Επιχειρήσεις

Μιλάμε για μία Οικονομική Κρίση, που επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν την έχουμε ζήσει ακόμα στην Ελλάδα μας. Τα αποτελέσματα που ακούμε και βλέπουμε τον τελευταίο καιρό είναι περισσότερο αποτέλεσμα «Ψυχολογικής» και όχι οικονομικής διαταραχής.

Με γνώμονα την διατήρηση των υπερκερδών τους , όσο μπορούν, οι επιχειρήσεις σπεύδουν να μειώσουν τα κόστη τους. Ο ποιο εύκολος τρόπος είναι για αυτές η μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Απολύουν ή πιέζουν σε εθελούσια έξοδο όσους κρίνουν ότι δεν τους είναι απαραίτητοι. Έτσι καταφέρνουν τόσο να μειώνουν μέρος του «κόστους» όσο και να δημιουργήσουν ένα αίσθημα αβεβαιότητας για το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό τους.

Αυτό το αίσθημα αβεβαιότητας σύντομα θα το εκμεταλλευτούν για να προχωρήσουν σε μείωση αποδοχών και σε «ευέλικτα» μισθολογικά και ασφαλιστικά ωράρια.
Και όλα αυτά τη στιγμή που πολλές επιχειρήσεις ανακοινώνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, και «δύστυχες και κακόμοιρες» ( π.χ Τράπεζες ) εμφανίζουν μείωση υπερκερδών :) !!!

Τρανταχτό παράδειγμα τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), τα οποία ανακοίνωσαν μείωση κατά 7% των κερδών τους, από 232 στα 216 εκατομμύρια ευρώ !!!!

Από την άλλη έχουμε μια τραγική (και μόνιμα προβληματική) οικονομική πολιτική.
Μια χώρα που μονίμως υποβαστάζεται και προχωρά με τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις, με παραγωγικούς κλάδους την οικοδομή, τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις αναψυχής αναρωτιέται ποιο θα είναι το μέλλον της και πώς θα ξεπεράσει την κρίση.

Η Ευρώπη μας πιέζει για μηδαμινή αύξηση του επιπέδου των μισθών, σκληρή δημοσιονομική πολιτική για μείωση του ελλείμματος και περικοπή των δημοσίων δαπανών.

Και σκέφτεσαι…..
Οι τιμές των προϊόντων ανεβαίνουν μονίμως για να καταφέρουν να «επιζήσουν οι επιχειρήσεις», με αποτέλεσμα υψηλό πληθωρισμό…
Οι μισθοί έχουν χρόνια να ανέβουν σε ποσοστά ίσα ή υψηλότερα του πληθωρισμού…
Η αγοραστική δύναμη του έλληνα μειώνεται συνεχώς….
Το κράτος καλείται, να μειώσει το έλλειμμα και αυξάνει την φορολογία για τους πολίτες και παράλληλα να βελτιώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης προσελκύοντας ξένες ή εγχώριες επενδύσεις , μειώνοντας την φορολογία για τους επίδοξους επιχειρηματίες ……
Οι κρατικές δαπάνες που ούτως ή άλλως ήταν λίγες πρέπει να μειωθούν….

Άρα .... τελικά που πάμε ????

Συγχωρέστε με αλλά μου έρχεται στο μυαλό η φράση του Χαρίλαου Τρικούπη "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν"

(Πρωτομηνιά του Δεκέμβρη ο Χαρίλαος Τρικούπης εκστομίζει στη Βουλή την ιστορική φράση "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν" )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου